Hoe hangen jouw gordijnen erbij?
Een belangrijke sfeermaker in huis zijn de gordijnen. Bovenal zijn gordijnen de smaakmakers in huis die, zowel open als dicht, meer verdienen dan een bijrol. Nu heb je een prachtige gordijnstof gevonden en wil je ze natuurlijk ook zo mooi mogelijk ophangen! De confectie (plooi) is het belangrijkste voor de sfeer, maar ook het ophangsysteem draag hieraan bij. Hoe krijg je de uitstraling die je voor ogen hebt? Wij helpen je in deze blog graag verder!
De verschillende ophangsystemen
Voor het ophangen van gordijnen zijn er verschillende systemen waaruit je kunt kiezen. Een essentieel onderdeel is dat je goed nadenkt over het effect dat je wilt creëren met het gordijn. Afhankelijk van het ophangsysteem – bijvoorbeeld haakjes aan een gordijnrails of ringen aan een gordijnroede – zijn er verschillende plooiconfecties mogelijk. Wil je meer weten over de verschillende confectiewijzes? Lees er hier meer over. https://binnenhuisadviseurs.nl/interieurblog/gordijn-confectiewijze-plooi
Op welke manier de gordijnen worden opgehangen is afhankelijk van de woonstijl en stofsoort. Bij een gordijn op maat kies je zelf welk gordijnsysteem je gebruikt. Bovendien worden de gordijnen geheel geconfectioneerd voor je opgehangen door interieurvakmannen. Zo heb jij er geen omkijken naar en hangen ze altijd prachtig naar wens.
Gordijnen aan een gordijnrails
Dit is het meest gekozen ophangsysteem. De reden hiervan is dat gordijnen aan een rails gemakkelijk te bedienen zijn. Er zijn zelfs buigbare rails, bijvoorbeeld voor erkers, waardoor je ook de lichtinval en privacy voor deze ramen kunt optimaliseren. Wist je dat je deze ook kunt toepassen in de slaapkamer? Vraag daarvoor naar rails die je naar de muur toe buigt, zodat gordijnen ook de kier aan de zijkant afsluiten. Ideaal voor de slaapkamer!
Gordijnen zijn doorgaans onder de rail aan het plafond gemonteerd, waardoor je een mooie, chique uitstraling krijgt. Mocht het plafond hier niet geschikt voor zijn dan kun je gebruik maken van wandsteunen. Wil je jouw raambekleding nog meer personaliseren? Kies dan voor mooie design wandsteunen en bijpassende rails. Deze zijn in verschillende materialen, vormen en kleuren verkrijgbaar. Mocht je toch de gordijnen voor de rail ophangen, dan is ons advies om dit enkel toe te passen wanneer je de ruimte geheel wilt verduisteren.
Ga voor bedieningsgemak
Natuurlijk wil jij zo lang mogelijk genieten van jouw gordijnen en het bedieningsgemak vergroten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een trekstang of koordbediening. Hierdoor slijten de gordijnen niet alleen minder snel, maar er is ook minder kans op vlekken in de gordijnen. Voor het meest optimale bedieningsgemak kun je je gordijnen elektrisch bedienen. Open of sluit je gordijnen met een druk op de knop of volgens vooraf ingestelde programma’s. Zo pas je de lichtinval altijd aan op het moment van de dag.
Gordijnen aan een gordijnroede
Een gordijnroede is een goede optie als je de roede ook decoratief wilt inzetten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een messing variant in een chique uitstraling. De eindknoppen van de roede zijn verkrijgbaar in verschillende decoratieve soorten en voorkomen dat het gordijn van de roede schuift. Kies je voor gordijnen met ingeslagen ringen? Dan hangen de gordijnen aan de roede. Het nadeel van een gordijnroede is dat het daglicht binnenkomt via de openingen rondom de ringen en onder de rails. Wij raden een gordijnroede daarom vaak af voor gebruik in de slaapkamer.
Ook het formaat van het raam kan bepalend zijn in je keuze voor gordijnrails of roede. Voor een klein raam zijn alle opties geschikt. Heb je een heel breed raam? Dan kan je beter kiezen voor gordijnrails. Lange gordijnroeden moeten namelijk gedragen worden door extra steunen, waardoor je meerdere punten moet gebruiken om de roede te ondersteunen. Gordijnrails kan je aan het plafond monteren zonder componenten die de gordijnen blokkeren.
Gordijnen aan een railroede
In de laatste jaren is dit ophangsysteem steeds populairder geworden. De railroede combineert de belangrijkste eigenschappen van beide opties. Een railroede heeft namelijk het opvallende uiterlijk van een gordijnroede, maar de gordijnglijder van een rails. Geplooide gordijnen hangen altijd onder de railroede zodat deze zichtbaar blijft. Stem je railroede daarom af op het interieur om er een echt designstuk van te maken.
We begrijpen dat de keuze voor een mooie stof, confectie én een ophangsysteem best lastig is. We adviseren je daarom graag in onze winkel. Samen nemen we alle opties met je door. De gordijnen worden vervolgens bij je thuis ingemeten, op maat gemaakt en opgehangen. We verzorgen het totale plaatje! Kom langs om de verschillende opties en collecties te bekijken.